Cogito byr på tekster og leseropplevelser som utfordrer leseren til å våkne opp til fornyet selvbevissthet i egen tenkning.
Om tidsskriftet
Cogito-navnet er hentet fra filosofen Descartes og viser til et stadium i 1. halvdel av 1600-tallet i europeisk idéhistorie hvor individet våkner opp til fornyet selvbevissthet i egen tenkning. Arbeidet med tidsskriftet Cogito har hatt dette tankearbeidet som en inspirasjonskilde fra starten av, og redaksjonen søker stadig å presentere tilløp i samtiden som berører og utdyper dette.
Tidsskriftet har også vært et samlingssted for medarbeidere som har funnet sammen og skibenter som har sendt sine tekster til redaksjonen med bidrag innen samtid, kunst og spiritualitet i emning. Selv om vårt utgangspunkt var filosofisk, er det erkjennende, skapende og religiøse mennesket nært beslektet. Derfor gir redaksjonen også rom for kunstneriske uttrykk, litteratur, aktuelle samfunnsspørsmål og esoteriske fenomener.
De første fire numrene ble utgitt som årbøker. Fra og med nummer fem ble formatet slanket, og tidsskriftet utgitt to ganger per år. Fra og med 2017 har Cogito kommet ut tre ganger i året, og vi vil fortsette å by på gode leseropplevelser, tekster som utfordrer leseren, og en layout-estetikk som gir resonans til innholdet.
I 2019 intervjuet fire personer fra Cogito den meget erfarne biodynamiske bonden Dag Hauffen på Egon i Oslo. Temaet var sosial tregreining der vi drøftet veier til en ny samfunnsordning. Cogito 42 inneholder dette intervjuet og flere andre interessante tekster. Sett fra venstrre: Jan Øystein Eriksen, Torger Jacobsen, Dag Hauffen, Nils Peter Waage og Knut Arild Melbøe
Om forlaget
Cogito utgir bøker på Cogito forlag og på forlaget Fugl Føniks. Cogito forlags to første utgivelser kom i 2014: Ole Harald Dahls essay Jan Magnus Bruheim Skjebne, psyke, natur og Knut Arild Melbøes skuespill Spyttprøven eller Pancreas. I 2015 kom Jan Kerr Eckbos En historie om livet og Ole Harald Dahls Etter hundre års lesning. I 2018 kom Eckbo med boken Bevissthet og virkelighet, og i 2020 kom De hellige tre konger av Winfried Walther. Boken forelå i utvidet studieutgave høsten 2021. I 2023 fulgte Winfried Walthers Albruna og Winfried Walther & Axel Bojer: Et påskemysterium.
I 2017 ble forlaget Fugl Føniks opprettet for skjønnlitteratur med både barn og voksne som målgruppe. Så langt er det kommet ut seks barnebøker av Jan Kerr Eckbo i Petter og Karoline-serien. Sist ut er lesedramaet Gymgrammenes forunderlige skjebne, utgitt i 2024 under forfatterpseudonymet J. M. Gullbring.
Under headingen 'Bøker' vises en oversikt over utgivelsene så langt. I tillegg til enkelte titler utgitt på andre forlag. Alle prisene er inkludert porto.
Forum Cogito
Forum Cogito har røtter tilbake til 1990-tallet. Navnet Cogito er latin og betyr «Jeg tenker», noe som også var idéen dengang; at den frie individuelle tanke får komme til orde. Fortsatt har foreningen sitt viktigste grunnlag her, noe vi prøver ut gjennom et spennende og ‘annerledes’ tidsskrift med tre årlige numre, utradisjonelle eller ‘uvanlige’ bøker, samt seminarer og foredrag om temaer vi mener er viktige i samtiden.Siden foreningens begynnelse har Rudolf Steiners antroposofi også vært en hjørnesten, og er det fortsatt, men uten noen binding til hva vi skal mene i ulike aktuelle saker. Dette gjelder f.eks. om pandemihåndtering eller krigen i Ukraina. Etter vår oppfatning har det her vært viktig å slippe til andre synspunkter enn de enerådende i media og ellers hvor det kan se ut som om en (politisk) ‘korrekt’ mening er viktigere enn det frie ord.
I en tid hvor rammene for den såkalte ‘korrekte’ oppfatning blir stadig smalere, er fora for utveksling av den frie tanke stadig mer nødvendig. Også samarbeid! Og vi har samarbeidet med så ulike organisasjoner som Norsk Parapsykologisk Forening, Archeological Park: Bosnian Pyramid of the Sun Fundation, Anarkistene, Reclaimed Society, Solidaritet 21, samt den nyetablerte organisasjonen Individets rett.
Dersom dette skapte et ønske om å vite mer, eller gjerne bidra aktivt, ta gjerne kontakt! Vennlig hilsen styreleder Jan Øystein Eriksen; e-post janoysteineriksen@gmail.com, mobil +47 907 56 002